+31 6 40111523 rinus@rbr-aannemers.nl

Tips Voor Een CV Ketel Storing

CV Ketel Storing

Werkt u cv ketel niet meer naar wens dan kan het zijn dat u cv een storing heeft. De storing aan een cv ketel is vervelend. Het is daarom handig als u weet wat u moet doen met een cv ketel storing. Natuurlijk is onderhoud in Amsterdam erg belangrijk aan uw cv ketel, dit zorgt voor een goed werking van de cv ketel. Bij onderhoud aan de cv ketel word een onderhoud setje meegenomen en gemonteerd en word de werking op een professionele manier aan de hand van de fabrikant eisen getest. Een aannemer in Amsterdam moet de kennis van uw ketel goed begrijpen of een goede loodgieter hebben. Onder onderhoud vallen rubbers, pakkingen, bougie en metingen. De metingen bestaan uit een meting van de uitlaatgassen met een rookgasanalyzer en een gasmeting om de gasdruk te controleren hierbij meet je statische en dynamische druk van het gas.

Onderhoud cv ketel

Tijdens het onderhoud aan je cv ketel word een onderhoudssetje meegenomen om deze te monteren in de ketel. Vervolgens word er een metingen gedaan met de rookgasanalyzer. Deze word bevestigd in de rookafvoerpijp. In de rookgaspijp zit een dop die je er af kan draaien waardoor je er vervolgens het meet apparaat in kunt steken. Je meet op hoog verbruik en laag verbruik dit kan een installateur instellen via het bedieningspaneel. De rookgasanalyzer kan nu bijvoorbeeld de zuurstof overmaat in de rookgas meten. Belangrijk is dat dit niet te weinig is omdat je dan geen goede verbranding krijgt. Ook worden alle andere waardes gemeten en gecontroleerd aan de maximum waardes die de fabrikant opgeeft. Bij een te hoge waarde van koolmonoxide word de ketel uit de stekker getrokken. De gasdruk word gemeen omdat dit de brandstof is van de ketel en ook de fabriekseisen moet voldoen. Dit is de druk die geleverd word vanuit het net moet kloppen aan de hand van de eisen van de fabrikant. Je meet deze waarden bij het gasregelblok van de cv ketel. Hierin zit een dop waar je kan gaan meten. Raadpleeg altijd het handboek van de ketel die in stappen uitlegt hoe je handelingen verricht. Zet de toevoer van gas eerst om vervolgens de stappen te gaan volgen. Met het gasblok kan je de gas toevoer regelen voor het instellen van de hoge en lage belasting. 

Wat doet een cv ketel nou precies?

Door het leren van het proces van de cv ketel ga je beter kunnen achterhalen wat er binnen in de ketel gebeurd. Vervolgens ga je ook begrijpen wat er niet gebeurd. Het is namelijk tijdens een storing niet belangrijk te weten wat er wel gebeurd maar juist wat er niet gebeurd. Ik ga je uitleggen wat de cyclus is van elke cv ketel en dit voor elke ketel het zelfde principe.

Werking van een cv ketel in 5 stappen

  1. De thermostaat geeft de ketel een signaal om te gaan draaien 
  2. De ventilatie word geactiveerd
  3. Gas en lucht verhouding word de ketel in geblazen 
  4. Ontsteking word aangestuurd
  5. Ionisatie word gemeten

Dit is eigelijk de werking van elke ketel. Ik neem de stappen even met je door. 

  1. Elektrisch signaal komt binnen via thermostaat naar de ketel. Luister goed of je een tik hoort van een schakelaar.
  2. Ventilatie word geactiveerd, ook dit kan je horen en waarnemen. 
  3. Gas en lucht verhouding word de ketel in geblazen. 
  4. Ontsteking word aangestoken neem waar hoe de vonk is en of er ontbranding is.
  5. Dit wil zeggen dat de stroom gemeten word van de vlam als de vlam niet te veel zwabbert is deze goed. (als er een vlam ontbrand in de ketel trekt in die vlam een heel kleine stroom op dit heet ionisatie).